Wat is een asbestbeheersplan

Wat is een asbestbeheersplan?asbestbeheersplan opstellen

Een asbestbeheersplan opstellen is verstandig als er asbest is ontdekt en het niet noodzakelijk is dat het asbest verwijderd wordt. Als er helemaal geen plannen zijn om een gebouw te slopen of te renoveren dan kan het ook beheersbaar blijven. Een asbestbeheersplan beschrijft dit proces.  In het asbestbeheersplan staat hoe een gebouw veilig gebruikt kan worden als het aangetroffen asbest niet verwijderd wordt. Je kunt hierbij denken aan het opstellen van duidelijke richtlijnen als men wil boren in het materiaal of welke acties ondernomen moeten worden als er schade ontstaat. Het asbestbeheersplan vermeldt ook de frequentie van periodieke controles. De controles zijn er om de staat van het asbest te bepalen.

 

Belangrijke elementen in een asbestbeheersplan

Essentiele punten in een asbestbeheersplan zijn:

  • Aangeven hoe blootstelling aan asbest van de gebruikers van het gebouw wordt voorkomen.
  • Er moet bepaald worden wat er met het asbesthoudende materiaal gaat gebeuren. Men kan het fixeren, in de toekomst laten verwijderen, inkapselen (afdichten/afsluiten) of onberoerd laten.
  • Er zal bepaald moeten worden wat de controle momenten zijn om de toestand van asbesthoudende materiaal te bepalen.

 

 

Is het opstellen wettelijk verplicht?

Het opstellen is niet verplicht. De Arbowet verplicht ondernemers wel om risico’s voor werknemers te inventariseren en te evalueren. Daarnaast zal de ondernemer beheersmaatregelen op moeten stellen. Voor bedrijven is het altijd handig om aan te kunnen tonen dat er met beleid is omgegaan met asbest. Eventuele juridische stappen kunnen hiermee verkort worden. Een asbestbeheersplan opstellen kunt u het best laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf.

 

Ook voor scholen en ziekenhuizen kan een asbestbeheersplan opstellen verstandig zijn. Dit zijn veelal grotere gebouwen waar vaak veel beweging is van mensen en goederen.

 

De experts van AsbestsaneringExperts hebben jaren ervaring is alles wat te maken heeft met asbest. Daaronder ook het asbestbeheersplan opstellen.  Wilt u meer informatie of wilt u een offerte?  Neem contact zodat u verzekerd bent van een goed asbestbeheersplan.
Zorg ervoor dat uw organisatie is ingedekt en personeel met een gerust hart kan werken.

Weten welke stappen ondernomen moeten worden?