Asbestbeheersplan verplicht of niet?

Is het asbestbeheersplan verplicht volgens de wet?

asbestbeheersplan verplicht

Niet verplicht wel verstandig

Een asbestbeheersplan verplicht opstellen is wettelijk gezien niet nodig. Het is daarentegen wel verstandig De Arbowet verplicht ondernemers wel om risico’s voor werknemers te inventariseren en te evalueren. Daarnaast zal de ondernemer beheersmaatregelen op moeten stellen. Voor bedrijven is het altijd handig om aan te kunnen tonen dat er met beleid is omgegaan met asbest. Eventuele juridische stappen kunnen hiermee verkort worden. Een asbestbeheersplan opstellen kunt u het best laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf.

Ook voor scholen en ziekenhuizen kan een asbestbeheersplan opstellen verstandig zijn. Dit zijn veelal grotere gebouwen waar vaak veel beweging is van mensen en goederen.

Het is verstandig op te stellen  als er asbest is ontdekt en het niet noodzakelijk is dat het asbest verwijderd wordt. Als er helemaal geen plannen zijn om een gebouw te slopen of te renoveren dan kan het ook beheersbaar blijven. Een asbestbeheersplan beschrijft dit proces.  In het asbestbeheersplan staat hoe een gebouw veilig gebruikt kan worden als het aangetroffen asbest niet verwijderd wordt. Je kunt hierbij denken aan het opstellen van duidelijke richtlijnen als men wil boren in het materiaal of welke acties ondernomen moeten worden als er schade ontstaat. Het asbestbeheersplan vermeldt ook de frequentie van periodieke controles. De controles zijn er om de staat van het asbest te bepalen.

Belangrijke elementen die vermeld worden.

Essentiële punten in een asbestbeheersplan zijn:

  • Aangeven hoe blootstelling aan asbest van de gebruikers van het gebouw wordt voorkomen.
  • Er moet bepaald worden wat er met het asbesthoudende materiaal gaat gebeuren. Kan het gefixeerd worden, moet het verwijderd worden of kan dit ook in de toekomst? Mogelijk is  inkapselen (afdichten/afsluiten) of onberoerd laten voorlopig de verstandigste keuze.
  • Er zal bepaald moeten worden wat de controle momenten zijn om de toestand van asbesthoudende materiaal te bepalen.

De experts van AsbestsaneringExperts hebben jaren ervaring in alles wat te maken heeft met asbest. Neem contact zodat u verzekerd bent van een goed asbestbeheersplan. Zorg ervoor dat uw organisatie is ingedekt en personeel met een gerust hart kan werken. Zorg ervoor dat kinderen en ouders veilig het schoolgebouw kunnen blijven betreden.  Wilt u meer informatie of wilt u een offerte? Volg ons stappenplan via de button aan uw rechterzijde!  ——>

Ook de overheid heeft informatie voor u beschikbaar gesteld.

Weten welke stappen ondernomen moeten worden?